Bygg din egen vinkällare

Idag dricker fler människor vin till maten, festen eller bara för att ha något gott och varva ner med. För att då kunna både spara in pengar och tid för att åka till systembolaget varje fredag, som alla andra, så kan man istället bygga sin egen vinkällare i hemmet!

Idag kan nästan vem som helst bygga en egen vinkällare. Det gäller bara att tänka på några få detaljer som kommer att tas upp här. Så läs vidare innan ni börjar bygga vinkällaren.

Viktiga steg

Det som är absolut viktigast att tänka på är att det ska vara svalt, mörkt och stilla. Alltså är inte en vinkällare i direkt anslutning till snabbtåget en sådan bra idé!

Om ni bygger er källare på en plats under marken med en jämn och sval temperatur, så har ni fixat det första och kanske svårare steget. Sedan är det viktigt att inte ha starka lampor eller fönster i källaren som förstör vinerna, det ska helst vara helt mörkt.

I klippet nedan så kan ni se hur en egen vinkällare kan se ut:

Nu behöver inte alla bo i hus, eller ha en herrgård på den franska landsbyggden, för att kunna ha en vinkällare. Det funkar till och med att ha ett förråd eller klädkammare i lägenheten som man kan förvandla till en vinkällare, eller vinförråd kanske det kallas då.

Det finns som sagt olika platser där vinkällaren kan byggas. Men de viktigaste stegen, som har behandlats här, är något man måste följa för att det över huvud taget ska kunna lyckas. Se även till att ha bra ventilation där förvaringen ska hållas till. Annars kan korken i flaskan ta upp lukter från omgivningen så att vinet påverkas, vilket inte är så gott vid provsmakningen!

Som ni förstår måste inte vinkällaren vara superfin eller lyxig, det viktiga är att ha en bra lagringstillämpning så att vinerna blir rätt lagrade. Då kommer vinerna att smaka bra, efter ett par år givetvis!

Nu kan ni grunderna i hur man ska lagra viner, då är det väl bara att sätta igång?

Mer relaterad läsning:

http://www.sormlandskok.se/

http://www.vinjournalen.se/skola/sa-bygger-du-din-egen-vinkallare/

http://hd.se/bostad/2014/04/05/gor-egen-vinkallare-i-garderoben/