Choklad blir till konst!


 


Bild lånad av World Chocolate Masters

Choklad är någonting de allra flesta av oss tycker är något helt fantastiskt gott. Man har till och med konstaterat att choklad i måttliga mängder faktiskt kan medföra en del positiva hälsoeffekter. Detta har också blivit en väldigt populär ursäkt när någon är sugen på en bit choklad efter maten. Chokladen hittade fram till Europa någonstans i början av 1500-talet. Den hade då rest hela vägen från Sydamerika och sen den anlände hit har vi använt den i kakor, desserter, godis och dessutom i våra spa-anläggningar. Kakaobönan ser faktiskt lite ut som en kaffeböna innan den förädlas. Bönorna rostas precis som vi rostar kaffebönorna tills de får en fin färg. Av kakaomassan tillverkar man sedan både kakaon vi använder i våra bakverk men det är också av massan chokladen tillverkas. Själva produkten man använder kallas för kakaosmör och är den sega massa som blir över när man pressar ut en del av fettet i kakaotillverkningen. Sedan finns också den vita chokladen som i princip bara består av kakaofett som man sedan smaksätter med vanilj och socker. Istället för kakaosmöret använder man här det ljusa fettet som också blivit över under tillverkningen av kakaopulver.

Det är inte alla som nöjer sig med att bara äta chokladen. Användningen av just choklad har idag brett ut sig rejält bland konstnärer och bagare. Det finns till och med en tävling där man utser världens bästa chokladartist. Senaste tävlingen hölls i Paris där Davide Comaschi tog hem titeln med en fantastisk skapelse. Davide visste sedan barnsben att han ville arbeta med bakverk av alla dess slag och det var med den beslutsamheten han tog sig hela vägen till att bli världsetta i chokladkonst.

Chokladkonst behöver dock inte alltid handla om att skapa häpnadsväckande figurer och skapelser. Den lite mer vardagliga chokladkonsten är i full gång i Kalmar Saluhall. Här arbetar Johanna i sitt företag Johannas Choklad som till största delen tillverkar praliner. När det var dags för Saluhallens invigningsfest stod Johanna och handdoppade cirka 6000 praliner. Idag har hon dock investerat i en chokladmaskin som också har kommit att bli produktionens mittpunkt berättar hon. Att göra fina praliner är en annan sida av chokladkonsten som också innefattar lite mer kemi. För att de färdiga pralinerna inte ska smälta när man håller i de måste chokladen först hettas upp och sedan kylas ner. Efter att de hunnit svalna helt hettar man snabbt upp de igen. Genom den metoden så kommer chokladens smältpunkt att höjas något samtidigt som den också får en lite glansigare yta.

Nyhetsklipp om en konstnär som målat ett helt rum I choklad I Edinburgh.

http://www.bbc.com/news/uk-scotland-27478755

Klipp från tävlingen i Paris där man kan se Davide skapa sitt mästerverk.

http://www.worldchocolatemasters.com/en/homepage_finals

Utrustning för chokladkonst.

http://www.slojd-detaljer.se/kategorier/skapande-pyssel/baka-sylta