Gör din egen saft

Vi går mot nya och framförallt varmare tider. Bär och frukter kan efter vinterns stadiga järngrepp äntligen börja växa igen. Detta medför möjligheten till att på egen hand göra flera olika goda delikatesser på goda frukter och bär som man har plockat själv. Här kommer en snabbguide på hur du enkelt kan göra din egen saft som är både smakrik och uppfriskande.

Redskap

Sajten Alltommat.se har listat alla redskap du behöver för att tillverka din egen saft. Här är deras lista på husgeråd som behövs, använd den gärna som en checklista för att stämma av att du har allt som du behöver för att göra egen saft.

• Citrusjärn, för att strimla det yttersta på citrusfrukter.
• Hålslev, fin att fiska upp bär med.
• Saftmaja – apparat i tre våningar: en kastrull för vatten överst, en insats som fångar upp bärsaften och en behållare för bären som
ska ångas.
• Saftsil – ställning i plast som håller upp en silduk.
• Silduk – nödvändig för den som vill låta bär droppa av.
• Sylt- och saftgryta – rymmer mellan 5 och 10 liter.

Listan är direkt hämtad från Alltommat.se

Om du saknar något av dessa husgeråd så kan du enkelt införskaffa dem på Hus-Modern.

Tillagning

Koka 2 liter i en kastrull med ungefär 5 dl vatten i ungefär tio minuter. Därefter silar du bort vätskan från den överblivna bärmassan. Låt vätskan kokas på nytt i en ren kastrull under 10 minuter, när du kokar vätskan andra gången ska du också ha tillsatt 5dl socker. Sedan är det bara att skumma saften efter att den har kokat färdigt och vips så har du en smakrik och svalkande saft färdigt.

Krångligare än så behöver det inte vara att göra egen saft. Servera med din egengjorda saft med fördel tillsammans med lite knapriga småkakor för att få en trevlig och mysig fikastund.