Rätt innertemperatur vid grillning

Olika typer av livsmedel tar olika lång tid att bli färdiga på grillen. När man talar om innertemperaturer är det framförallt animaliska livsmedel som är klara när deras innanmäte anger en viss temperatur. Genom att mäta innertemperaturen behöver man aldrig vara osäker på om köttet eller fisken är färdig. Temperaturen signalerar när livsmedlet är tillräckligt tillagat och tryggt att äta. Med korrekt innertemperatur blir slutresultatet saftigare och mörare. När det kommer till griskött och kyckling vill man vara extra säker på att köttet är genomstekt.

Tjockleken och storleken är andra faktorer som spelar roll för hur lång tid en viss styckdetalj eller råvara behöver grillas. När du använder dig av en termometer ska du alltid sticka in den i livsmedlets allra tjockaste del. När den delen är genomstekt är det resterande köttet klart att äta. Kött som nöt, lamm och kalv kan man föredra att äta antingen när det är välstekt, blodigt eller mitt emellan dessa två stadier. De engelska termerna är rare, medium rare, medium och well done. Dessa begrepp eller värden signalerar hur pass genomstekt en viss styckningsdetalj är och motsvaras av en exakt innertemperatur.

Nedan följer de rekommenderade innertemperaturerna för respektive begrepp samt vilka köttsorter som lämpar sig för de olika värdena:

Blodigt eller rare: 55 °C (nöt och lamm)

Halvblodigt eller medium rare: 58-60 °C (nöt, kalv och lamm)

Nästan välstekt eller medium: 60-65 °C (nöt, kalv och lamm)

Välstekt eller well done: 70 °C (fläsk, kyckling, nöt, kalv och lamm)

Både grillens egenskaper och tekniska verktyg har utvecklats. Här följer några bra länkar för den intresserade.

www.kjell.com - Köttermometer för din iPhone

www.flintakonstbetong.se​ - Rejäla grillar av betong

www.shopalike.se - Kolgrillar med inbyggd rök