Surströmmingsskivan – viktigt att det blir rätt

Surströmming är något som delar svenskarna i två läger: de som älskar det och de som hatar det. I utlandet ses denna svenska specialitet som något oerhört konstigt och exotiskt, och man har svårt att förstå hur någon kan äta det. På YouTube kan man hitta mängder med videor där amerikaner och andra icke-svenskar provar på surströmming, med ofta rätt så underhållande resultat. Detta kan kanske ses som lite förolämpande för en svensk som gillar surströmming. Visst, det kanske luktar lite, men det är gott!

Men surströmming ska ju ätas på rätt sätt, helst på en surströmmingsskiva. När den engelska stjärnkocken Jamie Oliver bjöds på surströmming på en riktig surströmmingsskiva så konstaterade han att visst, lukten var något utöver det vanliga. Men surströmmingen smakade gott. Det är helt enkelt så att för att njuta av surströmming så krävs vissa saker, och det är inte helt lätt att arrangera en riktig surströmmingsskiva. Det första felet många som inte är vana vid surströmming gör sker redan när de öppnar burken. Det finns flera sätt att hålla lukten stången på, där den vanligaste rekommendationen är att öppna burken i kallt vatten.

Surströmmingsskivan håller man ju fördelaktligen utomhus eftersom lukten är något de flesta inte vill ha i sitt hem. För den bästa inramningen av skivan finns det företag som erbjuder färdiga paket med tält, belysning, värme och så vidare. Du hittar mer information på t.ex. Hyrtältet.se

Sedan gäller det tillbehören, och där verkar de flesta vara rätt så överens: surströmming skall ätas med tunnbröd. Att göra som amerikaner och andra gör på YouTube och äta surströmmingen utan tillbehör är helt enkelt fel, och det finns väl knappast någon surströmmingsentusiast i Sverige som äter den på det viset. Vikten av rätt inramning och tillbehör stärks ju också ytterligare av att Jamie Oliver uppskattade det när han åt surströmmingen på ”rätt” sätt. Förutom tunnbrödet så är även potatisen av yttersta vikt, och där hävdar också många att det är mandelpotatis och inget annat som gäller, även om meningarna är delade på den punkten. Vissa föredrar här vanlig potatis.

Foto: Lapplaender