Vad är LCHF?

LCHF är ett samlingsnamn för flera olika varianter av dieter. Från allra första början var denna diet tänkt som ett verktyg för att få människor att gå ner i vikt, men idag så används den i flera olika sammanhang med olika mål. LCHF står för Low Carbohydrate, High Fat, vilket då innebär att kosten ska innehålla mycket fett men lite kolhydrater.

Många ställer sig frågandes till vad det är man ska äta när man vill få till en LCHF-diet. Som sagt så innebär denna kosthållning att det är fettet som är det som ska konsumeras mest, medan kolhydraterna i kosten är den del som ska vara absolut minst. Det betyder alltså att en människa som följer en LCHF-diet ska äta mycket smör, grädde, olja, kött och fisk. Dessutom är det viktigt att grönsaker får sin plats på tallriken, gärna kombinerat med nötter. Ibland så tillåter dieten också att man äter rotfrukter och frukt, men det som absolut är förbjudet är potatis, pasta, ris, bröd och olika typer av gryner, då de innehåller i princip endast kolhydrater.

Vad händer när man äter LCHF och vad finns det för risker?

LCHF var från första början ett sätt för människor att gå ner i vikt och det är också en av de största effekterna man får av att äta på det här sättet. Det är väldigt vanligt att man går ner i vikt när man tar bort en del av en livsmedelsgrupp och LCHF är inte ett undantag. Kolhydrater är sockerarter som lätt omvandlas till fett om det inte omsätts som energi, vilket betyder att också läsk, godis och bakverk är delar som inte får ätas under en LCHF-diet. Det är vanligt att man blir lite illamående och trött när man äter enligt LCHF, dessutom kan man få en dålig andedräkt. Det beror på att det är fettet i kroppen som nu används som resurs till energi istället för den glukosen som finns i kolhydraterna.

Det kan vara en bra idé att tillgodose kroppens näringsbehov med kosttillskott, samtidigt som en LCHF-diet med tanke på att man nästan utesluter en hel livsmedelsgrupp och därmed går miste om många näringsämnen. Se mer om detta på den här länken.

Livsmedelsverket är de som ofta gör bedömningar av olika dieters funktioner och effekter. LCHF är en av de dieterna som hamnat under Livsmedelsverkets lupp och bedömningen som de gör är att LCHF under en kortare tid för viktnedgång inte utgör några direkta risker. Snarare rekommenderar de att man försöker gå ner i vikt om man lider av övervikt eller fetma, eftersom det finns tydliga risker med att ha överflödig fetma. Dock så kan en LCHF-diet vara direkt skadlig om det pågår under en längre tid.

Förutom att det kan leda till förstoppning på grund av lågt fiberinnehåll så finns det också en ökad risk för tarmcancer. En LCHF-diet ökar dessutom blodfetterna vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, det gäller framför allt om man äter mycket fleromättat fett. En varierad diet istället för en LCHF-diet håller oftast människor friskare. Eftersom LCHF i princip förbjuder frukt, bär och rotfrukter så kommer en långvarig diet att innebära att det blir svårare att få i sig alla näringsämnen.